Tuesday, July 22, 2014

Persiapan Raya


Assalam semua. 

Actually, tak tahu nak cakap macam mana tapi sangat bersedih atas bermacam2 dugaan yang Malaysia hadapi. Juga bersedih atas nasib umat Islam di Palestin. Setiap kali tengok gambar-gambar terus keluar air mata. Sedih sangat. Gaza. MH17. MH370.

Ramadhan kali ini memang banyak kisah duka. Kita yang alhamdulillah masih bernafas. Masih hidup dalam kesenangan. Keamanan. Jangan lupa berdoa dan menyumbang kepada yang memerlukan. 

.

Persiapan raya tahun 2014. Eh jap sebelum tu, hari nih adalah besday Zahra yang kedua! 22.07.14. Sekejap je dah 2 tahun tau. Serius. Ok nanti saya buat satu entry khas untuk besday zahra yer. 

Ok persiapan raya. Kalau nak tahu kami masih belum sebetul2 shopping raya. Sebab sibuk sangat2 dengan ibadah, kerja dan bisnes. Start hari nih baru boleh fikir nak shopping. Memang la ada sikit2 dah beli sebelum nih tapi banyak juga masih belum beli. Rupanya baju sedondon kami belum ada. Kasut raya ummi dan zahra belum beli. Baju hubby belum beli. Tudung raya belum beli. Bukan nak bermewah, saya masih ingat nasib orang yang memerlukan. Sebab tu persiapan kali nih agak lambat setel. Rasa macam tak betul2 nak shopping. 

Apa pun, sambut lah raya dalam keserdahanaan. InshaAllah. Belanja ikut kemampuan. 




Wednesday, July 16, 2014

Ramadhan Kali Ini

...penuh makna...ecewahhh.
.
Sorry kawan-kawan. Bulan Ramadhan nih tak sempat la nak update blog. Bulan  Ramadhan memang semua akan jadi slow...steady...relax...tenang...so begitu jugaklah blog nih. Hewhew. Tak havoc dengan cerita2 kisah hidupku. Bagi peluang blog pun puasa sama. Dalam pada tak havoc tu hidup i sentiasa busy...huhuhu...

Dah pertengahan, nak masuk minggu akhir Ramadhan dah pun. Perasaan? Sedih nak tinggalkan Ramadhan yang sangat best nih! Seronok sangat. kan kan? Dalam masa yang sama...tak sabar jugak nak beraya...ehehehe...

So korang dah cukup shopping raya? Setiap weekend ada bazaar dan festival kan? Korang pergi ke tak? Kat mall tuh penuh manusia nak-nak hari cuti. Tak dapat lagi nak berbuka kat luar. Tunggu besday Zahra nanti je lah...jeng jeng jeng...ehehehe...

Lupa nak bagitau, seminggu lepas tu kan, dari isnin sampai Jumaat...saya MC...sebab...sakit mata! Sakit sangat woi sampai bengkak merah berair. Alhamdulillah hari Ahad tuh dah ok...isnin boleh masuk kerja..
Puncanya? Saya syak sebab sesuatu memasuki mata...Ahad lepas tu memang mengemas betul2 bilik barang2 yang buat letak buku, kain, barang gym hubby..dah macam stor dah rupa bilik tu...Mengemas sampai siap tertidur dalam bilik tu...bangun2 rasa sakit mata...ah sudah!




Nih gambar kelmarin. Cuti Nuzul Al-Quran. Lama giler kot tak selfie...hehe...ye la dengan mata sakit gile kau nak selfie....bahaha...Banyak urusan dapat setelkan kelmarin. Seronoknya kalau cuti!

Okeyh...kat ofis nih pun buzy jugak...maklumlah dah nak cuti raya minggu depan kan...macam2 la ade nak kena siapkan.

Ok lah nanti sambung bebel lagi okeyh. Assalam. ;)


Thursday, July 3, 2014

Detim Tengok Transformers

Hari Jumaat minggu lepas kan...saya and hubby pakat amik cuti...sebab saje nak gi detim...nak tengok Transformers...hikhikhik...bolehla rehat2 sikit sebelum Ramadhan kan...sebab sabtu tak dapat nak jalan2...hubby ada hal lain...gitu alkisahnya.



Sebelum teruskan perjalanan ke KL, singgah petronas dulu beli breakfast...try air nih...sedap oh...




Pastu kan macam biasa la...dalam keta nak selfie2..puas selfie sorang2...selitkan lah jugak hubby...hikhikhik...




Gi klcc...tengok Transfomers...panjang betul cerita nih...iklan pun lama! Overall best la cite dia..cuma terlebih part drama dan pelakon dia pun kalau dapat yang lagi power lagi ok...Hero dah ok cuma yang lain-lain tu...Tapi kenapalah Sam takde??? Huhu...

Makan, jalan2 sekejap jer...sebab nak kejar amik zahra kat taska pulak...jalan dah la jem!

Itu saje cerita detim2 sebelum puasa...heee. Ok bai.




Tuesday, July 1, 2014

Kisah Kuih Raya

Errrkkkk ampun. Nasib la kalau terliur tengok kuih raya ni kan. Baru hari ketiga dah citer kuih raya. Bahaha.

Setiap tahun yang best salah satu nya dapat makan kuih raya!!!

Kuih raya zaman sekarang canggih2 wooo. Dulu punya tradisional biasa2 jer...tapi tetap sedap. 

Saya ni jenis suka makan kuih raya. Makan sebelum raya lagi best. Sebelum puasa pun boleh habis dua balang. 

Okay, ini kuih raya feveret saya dan akan saya beli. 

1. Semperit :


Yang ni dah habis pun 1 balang. Sedap. Tapi pernah rasa yang lagi sedap la. Susah gak nak jumpa. 

2. Almond London



(gambar : Google)

Nih memang feveret sangat. Tiap tahun nak makan. Kalau gi raya umah orang gembiranya kalau ada kuih ni. Hihihi. Sedapnya ada coklat dan badam!


3. Makmur


(gambar : Google)

Sedap rupanya kuih ni. Suka yang dalam dia ada kacang tu. Tapi susah juga nak jumpa. Tahun lepas daapt merasa serius sedap gilerrrrr. Tahun nih harap ada la makcik tu jual.


4. Tart Nenas



Nih pun sama gak. Feveret sangat. Habis semua pun kau feveret kan. Haha. Suka bila makan dia cair dalam mulut. Wahhh gitu. Setakat nih saya ada tart nenas feveret saya. Yang jiran saya buat. Dia memang bisnes tart ni. Tak kira musim. Yummmm. Dah habis sebalang gak sebelum puasa  hahaha.

5. Nestum/Oat/Corn Flakes/Suji


(gambar : Google)

Nih ok-ok jer la. Suka tu memang suka tapi tak la mencari. Kalau ada depan mata, ngappppp...

6. Sarang Semut


Nih pun sedap! Cair di mulut tidak di tangan! Tapi nak buatnye tuh..leceh la...makan senang.


7. Pretzels





Hah ni kuih raya baru nih. Tahun nih baru nak jadikan kuih raya. Hihi. Maklumlah nama pun stokis kan. Haruslah orang datang umah ada benda nih. Ada 3 perisa premium iaitu Almond, Hazelnut, Full Coated Chocolate. Then ada 2 limited edition flavour. Apple dan Orange. Haaaa kalau nak order boleh whatsapp laju2 ok... 013-2714100 *wink* Sempat lagi promote tu...heeee...oh ye harga dia yang medium ada 48pcs...RM20. Tapi kalau korang order ngan saya dapat harga RM19/box..heee...

Ok bye. Korang kuih raya apa tahun ni..jangan lupa jemput saya datang umah yer... ;P



Saturday, June 28, 2014

Salam Ramadhan


Salam Ramadhan buat semua pembaca dan pengikut blog ini...semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya. Amin. 


Selamat berpuasa semua...ampunkan salah dan silap jika ada 
;)

P/s : jangan lupa timbang berat badan dan berat iman sebelum puasa...harap2 berat badan turun berat iman naik... Heee. Assalam. 

Eh jap. Rasa tak lengkap kalau takde gambar selfish selfie nih. Hahaaha. 


Ok bye.