Monday, September 22, 2014

Bebelan Isnin

Lama dah tak membebel kat blog kesayangan nih. Takde dah blog lain..blog ni jer la satu-satu nya...ehhehe...

Hari nih isnin rupanya...rasa macam hari Rabu la...boleh gitu? kihkih.

Walaupun hari nih Isnin, rasa agak seronok sikit sebab esok sampai Khamis gi Melaka...ada bengkel fotografi....hah kalau dah habis bengkel tak reti2 gak amik gambar tak tau la kan...

Bulan nih sebenarnya agak kesibukan....bermacam-macam benda perlu difikirkan, diselesaikan, dilakukan...nanti bila tiba masa yang sesuai bolehla saya kongsi...inshaAllah...



Sebenarnya nak bagitau hari nih pakai baju ngan tudung baru...wuwuwuuw...warna merah + purple...suka kombinasi nih...nampak berani...gitteww...




Takde #ootd pun hari nih...sape la nak amikkan gambar kita nih....hiihih...nak amik depan cermin pun malas! Anyway baju nih...yang saya jual...eheheheh...tapi dah takde stok yer...yang ada warna lain...kalau nak tengok boleh follow instagram : my_closette

Ok lah...sampai sini je la bebelan Isnin...saje nak amik mood dulu sebelum buat kerja...nak kena siapkan montaj nih...hurmmmm...


Monday, September 15, 2014

Shawl Pusing-pusing

Salam.

Hari nih pakai shawl, macam hari2 biasa la...memang setiap hari pun pakai shawl sekarang.

Cuma...hari nih beza dia...saje nak pakai style nampak tak kemas tu...ehheheh...walaupun tak reti main hentam je la...malas aihhh nak tengok tutorial bagai. huhu.





Boleh pulak abam kat opis panggil muna...konon2 macam style yuna la...hahhaa...yuna la sangattttt...kalo style yuna betul turban la ye dak...tak leh imagine muka pakai turban..ahahha...

Hubby lak...cakap macam sape tu...Raiisah...Felixia Yeap....ahhaha...sabor je la...







Masak Sendiri Nasi Arab Kabsah

Hai korang.

Pernah nampak tak ada orang jual2 set rempah nasi arab macam ni?



Setiap minggu ada jualan kat ofis...so ada la orang jual ni...ada 3 jenis actually...Mandy, Kabsah, Maglubah...kawan cakap Kabsah paling sedap...so beli la kabsah... satu paket RM15...Boleh makan 5-6 orang sekali masak.

So hari Ahad lepas...duk kat rumah tu masak la nasi arab nih...one by one ikut je step dia...sukatan pun ikut jer...kejap2 tengok resipi...hahahaha...Alhamdulillah...hasilnya...memuaskan hati! Sedap! Wangi satu rumah bau dah macam Restoran Saba...



Nasi Kabsah...nasi nih makan dua orang...lunch dengan dinner pun...berlebih lagi...Alhamdulillah nasi jadi... ;)



Ayam pulak...kalau ikut resipi dia masuk dalam oven...tapi saya malas...so grill je guna pemanggang Vantage tu,,,,jadi jugak... ;) Kalau nak buat kambing pun boleh.




Salad...jadi jugak...ehehehhe...bukan susah pon.




Yang paling penting!!! Sambal dia! Alhamdulillah jadi dan sedap...yang ni dia cuma bagitau bahan jer...tapi semua tu kena agak2 sendiri banyak mana...



Alhamdulillah...kekenyangan! Lepas nih bolehla beli lagi...RM15..ok la...boleh makan ramai...oh lupa lak nak habaq...dalam paket dia tu ada beras, rempah kabsah dengan bahan tumisan tu (cengkih, kayu manis, etc). Yang lain bahan sendiri yer.

Ok selamat mencuba! ;)





Thursday, September 11, 2014

Pelancaran Surface Pro 3

Assalam. Hye all. Sorry lama benar tak update blog kan...harap masih ada yang sudi baca. Huhu.

Hari Khamis 2 minggu lepas saya dan 2 orang lagi ofismate hadir ke majlis pelancaran Microsoft Surface Pro 3 kat The Gardens, Midvalley.




Pergi naik KTM je dari Bangi. Naik kereta kang konpem jem. Tapi naik public transport sama gak. Jem mak aiii. Masa balik tu la pack giler. Huhu. Tobat takmo naik dah kalau gitu.




Ok...masa pelancaran ni la berkenalan dengan Surface Pro 3 nih. Dapat pegang2. Cuba2. Memang best jugak la...boleh ganti laptop/MacBookAir... Cuma tak sure la dia punya boleh install software berat2 tak.










Harga pulak boleh tahan jugak la. Start dari RM2700++. Tak termasuk aksesori...Kalau ada duit lebih bolehla beli kannnn. 

Ok lah baiiii. Jumpa lagi next entry! ;)

Thursday, September 4, 2014

Pertama Kali Buat Bubur Jagung

Macam gini...cerita dia...

Dalam seumur hidup tak pernah buat sendiri bubur jagung...apa2 bubur pun sama la...kecuali bubur nasi.. erkkkk...

Then Jumaat lepas ada jamuan Merdeka Raya (pasal Syawal dah habis panggillah merdeka raya...heheh) kat Taska Zahra...masing2 kena bawak pot luck...so yang ada kosong tu....bahagian buat bubur...kuikui...so ok lah fine bubur pun bubur la...bubur jagung la kot ok sikit dari bubur kacang...hurmmm...

Seminggu gak duk google resipi, tanye orang...hahahah mengalahkan nak masak nasi arab! Macam lah susah benor kan...



So waktu rehat tengahari Jumaat tu...balik rumah...bersilat kat dapur. Jagung 8 batang...ingatkan sikit jer sekali banyak jugak dapat nih! Penat boleh tahan duk recih2 (paham ke recih2 ni) jagung satu persatu...ok siap!!!





Bahan2 lain...gula melaka, gula putih, santan (2 kotak tapi tu pun macam tak cukup santan T__T), biji sagu, daun pandan...

Senang and simple je kan bahan2 dia...cara masak lagi simple...

Masukkan je semua dalam 1 peiuk...tunggu la sampai jagung lembut...rasa2 sikit then siap! hehe...senang kan....mudah kan...ni pun berpeluh nak buat...nebes tau macam tak sedap jer...aahhahah...

Hasil dia? Hurmmm tak sempat nak snap gambar...serius...kalut2 letak dalam tupperware pastu hantar ke taska zahra....

Lepas nih nak try buat lagi...nak buat yang creamy2 tu...maybe dia letak fresh cream/milk kot..kan?